Informacije

Združenje vzdrževalcev golf igrišč Slovenije

Slovenian Greenkeepers Association

Ulica Milana Majcna 16, 1000 Ljubljana
Slovenia, Europe

Kontaktna oseba/contact person:
Boštjan Zupan (predsednik/chairman)

mobile: + 386 (0)31 202 627

E-mail: info@zvgis.si

 
 
 

Objave

Objave

OBJAVA DNEVI IZOBRAŽEVANJ 2021:

Spoštovani člani, obveščamo vas, da žal tudi letos ne bomo mogli izpeljati naših tradicionalnih Dnevov izobraževanj. Program, predavatelji, sponzorji in hotel je bil potrjen, z objavo smo čakali, do konca, vendar nam trenutno spet slabše razmere z covidom, žal ne dopuščajo kakovostne izvedbe konference, tako kot smo si jo zamislili. Hvala za vaše razumevanje in podporo tekom leta.

Dear members, we would like to inform you that unfortunately we will not be able to hold our traditional Education Days this year either. The program, lecturers, sponsors and the hotel were confirmed, we waited until the end with the announcement, but currently the situation with covid is worse again and unfortunately it doesnt allow us to proceed with final preparations on the conference, as we planned. Thank you for your understanding and support throughout the year.
We promise that next year we will prepare a great program with even better speakers and we all will be able to enjoy in their presentations on Days of Education 2022!

 

 

 

Odgovorno vzdrževanje golf igrišč / Responsible Golf Course Management.

 
 
 

LANGUAGES:

 
 
 

Ekskurzija v Ameriko

Ekskurzija v Ameriko

30.10.2013

Ekskurzijo bi morali opraviti že lansko jesen (2012), vendar je žal dva dni pred odhodom udaril orkan Sandy in porušil ne samo hiš, dreves in vse ostalo, kar mu ja stalo na poti, ampak tudi našo ekskurzijo. Tako je bila ekskurzija odpovedana in lahko smo le upali, da jo bomo poskušali izpeljati prihodnje leto.

Letošnjo jesen je vreme bilo na naši strani in 15.10. smo odpotovali v Združene države Amerike na golf igrišče Baltusrol (Springfield, New Jersey). Žal je bilo število udeležencev zaradi nočitev in prevozov omejeno na 8 oseb. Ekskurzije smo se udeležili: Pavel Stanič, Boštjan Zupan, Andraž Istenič, Aljoša Golob, Blaž Gutman, Jure Božič, Damjan Širovnik in Darko Cecelja. Na igrišču se nam je pridružila še Vanja Drašler, ki je letošnje leto preživela na golf igrišču Baltusrol, kjer je spoznala visoke nivoje vzdrževanja enega izmed najboljših golf igrišč na svetu.

Mark Kuhns je skupaj z Melvinom Lucasom in Kenom Kubikom (lastnik podjetja Grass Roots) za nas pripravil več kot odličen program. Ekskurzijo smo pričeli z ogledom raziskovalnega centra Rutgers Univerze, kjer so nas pričakali Dr. Bruce Clark, Dr. Bruce Meier in ostali raziskovalci. Omenjena profesorja sta že predavala na naših Dnevih izobraževanja. Rutgers Univerza je bila ustanovljena že leta 1766, obiskuje jo preko 65 000 študentov in zajema 33 fakultet ter visokih šol. Zaposlenih imajo prek 25 000 ljudi. Vsako leto 80-90 študentov diplomira v smeri vodja vzdrževanja golf igrišč. Imajo ogromne površine, kjer izvajajo najrazličnejše teste na zelenicah, testirajo različni tipe trav za zelenice, udarjališča in čistine. Testirajo in analizirajo tudi vzorce, ki jih prejmejo iz drugih golf igrišč in ostalih travnatih površin.

Popoldan smo si ogledali USGA golfsko hišo, kjer smo obiskali USGA muzej in raziskovalni center. Prvi zametki muzeja so se oblikovali že leta 1935. V muzeju imajo shranjene golf žogice, sete palic, oblačila, pokale, slike, najrazličnejše video posnetke od znanih golfistov kot so: Bob Jones, Arnold Palmer, Tiger Woods, ter seveda mnogih drugih. V raziskovalnem centru izvajajo najrazličnejše teste žogic, palic, golfske opreme in najrazličnejših pripomočkov. Velikokrat testirajo prototipe, ki pa ne ustrezajo pravilom golfa  R&A in zato ne dobijo zelene luči za izdelavo ali celo prodajo le teh.

Dan smo zaključili na večerji v Fox Hollow restavraciji, ki leži ob golf igrišču Fox Hollow. Ob večerji smo Marku Kuhnsu predali tudi izkaznico našega združenja s katero je postal šesti častni član v našem Združenju. S tovrstnim ekskluzivnim članstvom smo ga nagradili zaradi njegovega truda in nesebične podpore Združenju.

Naslednje jutro smo se odpravili na ogled golf igrišča Baynonne z 18 luknjami. Zgradili so ga pred 7 leti, del igrišča leži na zapuščenem smetišču  zraven  znamenite reke Hudson nasproti Manhattna v New Yorku. Vodja vzdrževanja Victor Frederico nas je z avtomobilčki popeljal po igrišču, ter nam razkazal servisni del. V klubski hiši imajo 4 kamine, ki so jih pripeljali iz Anglije, najmlajši ima 400 let, najstarejši kar 800 let. Zraven klubske hiše nam je v oči padel ogromen svetilnik s katerega je dih jemajoči pogled na celotno igrišče. Ob svetilniku plapola ogromna ameriška zastava, ki je bila v času našega obiska manjša zaradi slabega vremena. Večjo zastavo v dolžini  ca.75 m in širini 40 m, obesijo le ob sončnem vremenu. Vsak dan ta državni simbol sname 15 ljudi in ga naslednje jutro ponovno izobesi, saj zastava ponoči v temi in brez primerne osvetljave ne sme ostati izobešena na drogu . Igrišče vzdržuje 26 vzdrževalcev.  Letno na tem igrišču, člani, ki jih imajo okoli 350, odigrajo 12 000 rund.  Članarina znaša okoli 80 000 eur letno. Igrišče ima  tudi svojo ladjo, s katero prevažajo svoje člane iz Manhattna na igrišče, ter nazaj.

Sledil je ogled golf igrišča Liberty National, ki nam ga je razkazal vodja vzdrževanja Gregory James. Igrišče z 18 luknjami ponuja izjemni pogled na New York. Na igrišču imajo celo svoj heliodrom, saj stranke iz mesta na igrišče prevažajo kar s helikopterjem. Igrišče so gradili od leta 1996 do 2004. Teren so morali namreč dvigniti nad morsko gladino, zato so v tem času navozili ogromne količine materiala. Strošek izgradnje je znašal okoli 250 milijonov dolarjev, zato je to igrišče eno izmed najdražje zgrajenih golf igrišč na svetu. Imajo 180 članov, ki letno odigrajo okoli 10 000 rund. Igrišče vzdržuje 30 vzdrževalcev, med drugim vzdržujejo tudi prek 5200 razpršilcev, ki se nahajajo na igrišču.

Naslednji dan smo obiskali tovarno mineralnih gnojil Lebanon Seabord v Pennslyvanii, kjer je zaposlenih 62 ljudi. Leta 1997 so praznovali 50.obletnico. Ogledali smo si proizvodnjo gnojil za golf igrišča od začetka do končnega proizvoda, pripravljenega za prodajo. Popoldan smo zaključili v eni izmed največjih trgovin na vzhodni obali za lov, ribištvo, kampiranje in še kaj, Cabelas. Vikend smo imeli prost , tako, da smo soboto izkoristili za ogled mesta, ki nikoli ne spi, New Yorka, v nedeljo pa smo igrali na golf igrišču Baltusrol. Golf igrišče Baltusrol so zgradili že leta 1895, ima 36 lukenj in se razprostira na 200 ha, vzdržujega okoli 70 vzdrževalcev, imajo 1300 članov. Na članstvo v njihovem klubu nekateri čakajo tudi do deset let. Pristopnina klubu je nekaj čez 100 000 eur, letna članarina nekaj čez 35 000 eur. Približen letni proračun za FFS je okoli 200 000 eur, za gnojila okoli 40 000 eur. Za namaknje uporabljajo vodo iz 4 vrtin, za katero plačajo letno nekaj čez 10 000 eur. Leta 2005 so gostili PGA Championship. Prestižno tekmovanje se na to igrišče ponovno vrača leta 2016.

Po odličnem vikendu smo v ponedeljek obiskali podjetje Storr Tractor, ki med drugim zastopa stroje in namakalni sistem Toro. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1945. Prodajajo nove in rabljene stroje, prav tako servisirajo najrazličnejše stroje za vzdrževanje travnih in drugih površin.Popoldan smo bili na ogledu podjetja Grass Roots, katerega lastnik je Ken Kubik, ki je ogromno pomagal tudi pri izvedbi te ekskurzije. Grass Roots podjetje obstaja od leta 1978 in vzdrževalcem golf igrišč ponuja vse od gnojil, semen, orodja do peska za peskanje in še ogromno ostalega.

Zadnji dan naše eksurzije je bil na sporedu ogled golf igrišča Pine Valley in Merion. Pine Valley je bil zgrajen leta 1913, ima 18 lukenj in se razprostira na kar 250 ha. Vzdržuje ga okoli 60 vzdrževalcev, klub ima 1000 članov. Posebnost igrišča je ogromno peska, ki na nekaterih poljih zaseda celotno čistino. Leta 2011 ga je revija Golf Magazine označila za najboljše igrišče na svetu! Nato smo si ogledali še golf igrišče Merion, ki je letos gostilo tudi U.S. Open. Razkazal nam ga je vodja igrišča Matthew Shaffer.  Igrišče ima 36 lukenj, vzhodno igrišče je bilo zgrajeno leta 1912, zahodno 1914. Imajo okoli 1000 članov, 55 vzdrževalcev, višina košnje zelenic 2,54 mm (poiskusno so jih pokosili na 1,5 mm!). Hitrost zelenic na letošnjem U.S. Open-u je bila med 14 in 15. Vsak dan ročno križno pokosijo in povaljajo zelenice, valjajo tudi čistine. To je edino golf igrišče na svetu, kjer namesto zastavic na zelenicah uporabljajo palice s košaro na vrhu palice. Palice vsako noč tudi pospravijo, da jih ne ukradejo, saj so zelo zaželjene pri različnih zbirateljih.

Zaradi bogatega programa in neverjetnega gostoljublja nam bo ekskurzija v Ameriko ostala v nepozabnem spominu. V kratkem času smo navezali dobre stike z ljudmi, ki smo jih spoznali in celo našli nove prijatelje. Obisk je bil tudi koristen za Slovenijo, saj smo tudi mi predstavljali naša golf igrišča. Marsikoga smo tudi navdušili za obisk neodkritega bisera pod Alpami.

Za izvedbo neverjetnega potovanja se zahvaljujem Marku Kuhnsu, Melvinu Lucasu, Kenu Kubiku in vsem ostalim, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi in organizaciji obiska po vzhodni obali ZDA.

Darko Cecelja

predsednik ZVGIS

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.