Informacije

Združenje vzdrževalcev golf igrišč Slovenije

Slovenian Greenkeepers Association

Ulica Milana Majcna 16, 1000 Ljubljana
Slovenia, Europe

Kontaktna oseba/contact person:
Boštjan Zupan (predsednik/chairman)

mobile: + 386 (0)31 202 627

E-mail: info@zvgis.si

 
 
 

Objave

Objave

 

Odgovorno vzdrževanje golf igrišč / Responsible Golf Course Management.

 
 
 

LANGUAGES:

 
 
 

17. Dnevi izobraževanja, Ljubljana

17. Dnevi izobraževanja, Ljubljana

13.12.2015

V dveh dneh, ki smo jih imeli na razpolago za izobraževanje, se nam je predstavilo kar 11 predavateljev, ki so za nas ponovno pripravili odlična in zanimiva predavanja. Iz Združenih držav Amerike smo letos gostili dva predavatelja: Toma Brodeura vodjo golf igrišča TPC Boston in Johna Mascara, lastnika in predsednika podjetja Turf-Tec International iz Floride. John je trenutno tudi predsednik Florida Turfgrass Association - FTGA. Tom je imel več predavanj o samem vzdrževanju in pripravi golf igrišča TCP Boston na PGA turnir, ki se je igral na njihovem igrišču. Predaval je tudi o majhnih spremembah na igrišču, ki ji lahko poceni in hitro opravimo sami, hkrati pa imajo velik pomen na samo počutje igralcev in izgled igrišča. John nas je zabaval z foto kvizom, zabavnimi slikami pripetljajev in nesreč, ki se dogajajo po igriščih po svetu, ter hkrati preveril naše znanje o različnih boleznih na travah. Njegov foto kviz mesečno izhaja tudi v reviji GCM že od leta 2002. V drugem predavanju smo spoznali zgodovino luknjanja in kako se je vse začelo preko 100 let nazaj. Kljub natrpanemu urniku si je za nas čas vzel Dean Cleaver, izvršni sekretar FEGGE, ki je imel predavanje na temo motivacije in kako si lahko sami spopademo z vsakodnevnimi težavami, ne samo na golf igriščih. Patrick Walker iz  Golf Environment Organization nam je podrobneje predstavil njihov brezplačen program OnCourse, ki ga vsako leto po vsem svetu uporablja več golf igrišč in s katerim lahko izkazujemo in dokažemo, da naša golf igišča niso slaba za okolje, hkrati lahko s programom prihranimo igrišču kar nekaj denarja pri samem vzdrževanju in ostalih računih. Trenutno je Islandija edina država na svetu, kjer so vsa golf igrišča vpisana v njihov OnCourse program. V Sloveniji imamo trenutno vpisana tri golf igrišča. Iz Slovaške sta se izobraževanja udeležila Martin Munka in Mario Dudek, ter nam hkrati predstavila stanje golfa na Slovaškem. Iz podjetja TORO nam je o primernem gnojenju, pravilnem zračenju in namakanju travne ruše predaval neodvisni svetovalec in agronom Bruce Jamieson. Iz Češke je bila ponovno z nami Lucie Korinkova, ki je spregovorila o svoji izkušnji in doživetjih, ki jih je doživela na različnih golf igriščih po Ameriki. Iz podjetja Indigrow nam je o pomebnosti aminokislin predaval Georg Zauner. Predstavili sta se še dve podjetji: DCM (gnojila in gnojilni program za golf igrišča), ter slovensko podjetje GEAVIS (kako nam lahko droni pomagajo pri oceni vegetacijskega stresa na igrišču).

Zaradi majhne udeležbe vzdrževalcev slovenskih golf igrišč smo letos prevajali le dve predavanji, upamo, da bo prihodnje leto udeležba slovenskih vzdrževalcev, za katere to izobraževanje prvotno pripravljamo večja. Izobraževanje je nujno in bi moralo biti redno za vse vzdrževalce in ne samo posameznike, ki si ga plačajo sami. Škoda, da naša podjetja, lastniki,  ki vodijo golf igrišča ne vidijo ali nočejo videti pomena dobro izobraženih vzdrževalcev. Z dobro in kvalitetno izobrazbo se dvigne tudi nivo kakovosti in vzdrževanja golf igrišč, kjer pa žal trenutno zaostajamo za drugimi državami.

Zahvaljujem se vsem udeležencem za udeležbo, predavateljem za izvrstna predavanja, vsem partnerjem in sponzorjem za podporo, brez Vas bi težko izpeljali cilje, ki si jih zadamo na začetku leta. Hvala, da nas podpirate že vsa ta leta!

Hvala seveda tudi vsem ostalim, ki ste kakorkoli pomagali pri izvedbi 17. Dnevov izobraževanja.

Darko Cecelja

predsednik ZVGIS

 

Fotografije: Boštjan Zupan

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.