Informacije

Združenje vzdrževalcev golf igrišč Slovenije

Slovenian Greenkeepers Association

Ulica Milana Majcna 16, 1000 Ljubljana
Slovenia, Europe

Kontaktna oseba/contact person:
Boštjan Zupan (predsednik/chairman)

mobile: + 386 (0)31 202 627

E-mail: info@zvgis.si

 
 
 

Objave

Objave

 

Odgovorno vzdrževanje golf igrišč / Responsible Golf Course Management.

 
 
 

LANGUAGES:

 
 
 

Konferenca FEGGA, Lisbona, Portugalska

Konferenca FEGGA, Lisbona, Portugalska

26.02.2017

Seveda pa 21 držav prisotnih na konferenci ni pritegnila samo lokacija in prijetno vreme, temveč predvsem odličen program, ki ga je za preko 70 delegatov pripravila uprava FEGGE. Tako se je v dveh dneh zvrstilo kar 14 predavanj, vmes smo si ogledali še bližnje golf igrišče Quinta da Marinha.

STERF (Skandinavski raziskovalni center za travo in okolje) nam je predstavil njihovo delo, projekte v katere so vključeni, ter raziskave, ki jih opravljajo. Ponovno smo osvežili znanje o GEO (Golf Environment Organization) in njihov OnCourse program, ki ga uporablja vse več golf igrišč po svetu in postaja vse bolj prepoznaven, ter priznan okoljevarstveni certifikat za golf igrišča, ki jim ni vseeno za okolje. Sam OnCourse program je brezplačen, in uporabniku pomaga izboljšati vzdrževanje golf igrišča, njegove infrastrukture in s tem bistveno tudi zmanjša stroške samega vzdrževanja. Certifikat, ki se prejme po kompletnem pregledu igrišča je plačljiv, vendar z njim golf igrišče pristane na rastočem svetovnem zemljevidu golf igrišč, ki jim ni mar za okolje v katerem se nahajajo. Predsednik Nizozemskega Združenja vzdrževalcev golf igrišč Koert Donkers nam je predstavil njihovo izkušnji z pesticidi, registracijami, dovoljenji in sodelovanjem z pristojnimi inštitucijami. Omenjeno temo je nadaljeval predsednik Danskega Združenja vzdrževalcev golf igrišč Martin Nilsson, ter nam predstavil njihovo izkušnjo o prepovedi uporabe pesticidov na njihov golf igriščih.

V letu 2016 je FEGGA po dveletnem delu, ter sodelovanju z vsemi članicami izdala dokument o odgovornem naravi prijaznem vzdrževanju golf igrišč (Responsible Golf Course Management), ki ga je podprlo vseh 24 članic FEGGE. Dokument smo ponovno preučili in bo tekom letošnjega leta ustrezno dopolnjen. Gre za dokument, ki ga lahko lastniki, vodje golf igrišč ali pa vzdrževalci pokažejo ustreznim inštitucijam, da golf  igriščem ni vseeno za naravo in da se igrišča vzdržujejo na naravi prijazen način, z čim manj obremenjevanja okolja.

Predavanja smo zaključili z ogledom golf igrišča Quinta da Marinha.

Zadnji dan konference smo pričeli s programom Greenkeeper Training Europe, ki obstaja že nekaj časa in skrbi predvsem za širitev informacij o izobraževanju vzdrževalcev golf igrišč po Evropi. Na strani najdete povezave do skoraj vsake članice FEGGE, o izobraževanju in programih, ki jih posamezne države ponujajo. V lanskem letu je FEGGA poiskusno izpeljala tudi pilotni projekt Greenkeeper Experience Programme, kjer gre za izmenjavo vzdrževalcev golf igrišč na območju celotne Evrope. Prvi asistent vodje golf igrišča Pravets v Bolgariji Hristo Hristov, je bil poslan za 3 tedne na izmenjavo v Anglijo na golf igrišče Minchinhampton. V letošnjem letu se bo program ob ustrezni podpori partnerjev ponovno nadaljeval. Vsi zainteresirani me seveda kontaktirajte za več informacij o prijavi na program.

R&A je predstavila njihove izobraževalne programe in možnosti dodatnega šolanja. Izvedli smo tudi webinar. Gre za podobno izkušnjo kot npr. skype konferenca, vendar se pri webinarju na zaslonu lahko tudi prikazuje sama predstavitev, vključeni so lahko tudi direktni prevajalci predavanja oz. predstavitve. Mi smo webinar preizkusili tako, da nam je Alejandro Reyes predstavil svoje golf igrišče Le Golf National, ter prenove, ki jih sedaj izvajajo na igrišču za Ryder Cup 2018, kar v živo iz Pariza.

Konference FEGGA se je udeležil tudi predsednik Združenja vzdrževalcev travnih površin iz južne Afrike John Peach. Afrika ima kar 911 golf igrišč, samo v južni jih najdemo preko 500! FEGGA bo sodelovala z njhovim Združenjem TGMASA še tesneje, saj potrebujejo našo pomoč, predvsem pri šolanju in izobraževanju vzdrževalcev golf igrišč. Predstavitev južne Afrike  najdete pod člankom.

Pregledali smo še kakšne programe in standarde šolanja za vzdrževalce golf igrišč imajo v Nemčiji, Angliji, ter nam Irskem. Nadaljevali smo z predavanjima kako ravnati z stresom na delu, ki ga je vedno več in pušča posledice na vzdrževalcih, ter predavanjem kako lahko Združenja še bolje in tesneje sodelujemo med seboj. Konferenco smo zaključili s povabilom Rhetta Evansa (CEO GCSAA) na njihovo naslednjo konferenco in pa International Summit, ki bo prihodnje leto v San Antoniu, Texas. GCSAA (Ameriško Združenje vodij vzdrževalcev golf igrišč) je na letošnjem Golf Industry Showu za obdobje 1 leta kot predsednika Združenja izbralo Billa Maynarda, ki je bil prav tako prisoten na konferenci FEGGA.

Po konferenci smo imeli člani FEGGE redno letno skupščino. Po 4 letih je kot predsednik FEGGE s položaja sestopil Olafur por Agustsson, za obdobje 2 let ga bo zamenjal Kamil Pečenka iz Češke (do sedaj podpredsednik FEGGE), podpredsednik FEGGE je za obdobje 2 let postal Paul Worster iz Anglije (do sedaj član uprave FEGGA), delegati so se strinjali z predlogom uprave, da sam nadaljujem v upravi FEGGE še za nadaljni dve leti. Ker se je izpraznilo eno mesto v upravi, smo prejeli tudi eno nominacijo s strani Finskega Združenja vzdrževalcev golf igrišč, tako je članica uprave FEGGA postala Rauna Pietarila, Joel Nunes iz Portugalske nadaljuje svoj mandat za nadaljne leto.

 

Darko Cecelja

Predsednik ZVGIS

 

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.