Informacije

Združenje vzdrževalcev golf igrišč Slovenije

Slovenian Greenkeepers Association

Ulica Milana Majcna 16, 1000 Ljubljana
Slovenia, Europe

Kontaktna oseba/contact person:
Boštjan Zupan (predsednik/chairman)

mobile: + 386 (0)31 202 627

E-mail: info@zvgis.si

 
 
 

Objave

Objave

OBJAVA DNEVI IZOBRAŽEVANJ 2021:

Spoštovani člani, obveščamo vas, da žal tudi letos ne bomo mogli izpeljati naših tradicionalnih Dnevov izobraževanj. Program, predavatelji, sponzorji in hotel je bil potrjen, z objavo smo čakali, do konca, vendar nam trenutno spet slabše razmere z covidom, žal ne dopuščajo kakovostne izvedbe konference, tako kot smo si jo zamislili. Hvala za vaše razumevanje in podporo tekom leta.

Dear members, we would like to inform you that unfortunately we will not be able to hold our traditional Education Days this year either. The program, lecturers, sponsors and the hotel were confirmed, we waited until the end with the announcement, but currently the situation with covid is worse again and unfortunately it doesnt allow us to proceed with final preparations on the conference, as we planned. Thank you for your understanding and support throughout the year.
We promise that next year we will prepare a great program with even better speakers and we all will be able to enjoy in their presentations on Days of Education 2022!

 

 

 

Odgovorno vzdrževanje golf igrišč / Responsible Golf Course Management.

 
 
 

LANGUAGES:

 
 
 

Konferenca FEGGA, Zandvoort, Nizozemska 24. in 25.2.2016

Konferenca FEGGA, Zandvoort, Nizozemska 24. in 25.2.2016

25.02.2016

Mesto Zandvoort je bila odlična lokacija, prvič zaradi dobrih letalskih povezav z Amsterdamom za delegate, saj se nas je zbralo kar preko 90, ter drugič  zaradi bližnjega golf igrišča Kennemer, ki je bil zgrajen leta 1910 in ima 27 lukenj.  Dick Vastenhouw, vodja vzdrževanja golf igrišče Kennemer, nam je predstavil zanimiv razvoj golf igrišča, ki je med 2. svetovno vojno služilo kot zatočišče za nemško vojsko. Golf igrišče je bilo uničeno, vojska je postavila preko 160 bunkerjev, in minilo je kar nekaj let, preden se je igrišče ponovno obnovilo in tudi odprlo. Bunkerji so na igrišču vidni še danes in 9 vzdrževalcev golf igrišča, jih s pridom uporablja, kot skupne prostore, pisarno, različna skladišča, ter prostore za shranjevanje strojev in opreme. Na igrišču lahko igrajo le njihovi člani, ki letno plačajo 1.500,00 eur za članarino, trenutno imajo okoli 900 članov, na čakalnih listi pa še naslednjih 100. Letni proračun za vzdrževanje igrišča znaša okoli milijon eurov. Že na lanski konferenci smo predstavili nov dokument "Responsible Turfgrass Management", gre za smernice oz. priporočila o naravi čim bolj prijaznemu vzdrževanju golf igrišč. Dokument smo letos še dodelali in izboljšali v delu po skupinah in ga ponovno predstavili delegatom prihodnji dan konference. Ideja oz. želja je, da bi ga sprejele in tudi uporabljale vse članice FEGGE. Dokument bo pregledal in po potrebi izboljšan vsako leto na konferenci FEGGA. Delegati so za dokument izbrali nekaj popravkov, ter spremenili ime, tako se sedaj imenuje "Responsible Golf course Management".

Po kosilu v izredno dobro ohranjeni stari klubski hiši golf igrišča, smo popoldan nadaljevali z različni predstavitvami Združenja vzdrževalcev golf igrišč Nizozemske, Nizozemske golf zveze, ter Združenja lastnikov golf igrišč. V letu 2015 so vsa ta združenja skupaj z ostalimi športi in okoljevarstvenimi organizacijami, ter Ministrstvom za okolje sprejela sporazum o zmanjšanju uporabe pesticidov.

Zadnji dan konference je odprl izvršni sekretar FEGGE Dean Cleaver z predstavitvijo o pričetkih delovanja FEGGE 20 let nazaj in njeni nadaljni poti. Kamil Pečenka podpredsednik FEGGE nam je predstavil zaključek zelo uspešnega programa GreenQAmpus, ki je deloval v sodelovanju z kar 7 različnimi organizacijami in partnerji po Evropi. GreenQAmpus je razvijal  standardizacijo poklicnega izobraževanja vzdrževalcev golf igrišč, s tem povečal njihovo možnost zaposlovanja, ter povečal njihovo prepoznavnost globalno. Popoldan smo nadaljevali z novostmi na področju Golf Environment Organization (GEO), ter STERF-a. STERF so leta 2006 ustanovile golf zveze Švedske, Danske, Norveške, Finske, Islandije in Nordijska Združenja vzdrževalcev golf igrišč. Zanimivo in poučno popoldan smo nadaljevali s predstavitvami delegatov iz držav Švedske, Anglije in Slovenije. Predavanja so bila predvsem o pomebnosti prostovoljnega dela in času, ki ga namenimo za delo v domačih ali tujih Združenjih. Na koncu je sledila še zahvala partnerjem FEGGE, ki so podprli to konferenco: Ransomes-Jacobsen, Toro, John Deere, Syngenta, Baroness.

Po zaključku konference smo imeli redno letno skupščino. Iz pridruženega članstva smo zaradi neplačila članarine izbrisali južno Afriko. Pridobili smo novega pridruženega člana, to je Združenje vzdrževalcev golf igrišč Amerike GCSAA. Članarina za leto 2016 ostaja enaka, polna članarina 1.076,00 eur, za Združenja, ki imajo manj kot 50 članov pa 538,00 eur. Imeli smo tudi volitve, kjer so delegati podaljšali mandat v upravi FEGGE za naslednji dve leti Joel Nunesu iz Portugalske, ter Paul Worsterju iz Anglije za nadaljne leto. Skupščina je bila v vseh točkah dnevnega reda sklepčna in tako uspešno zaključena.

 

Reportaža:

Darko Cecelja

predsednik ZVGIS

 

Slike:

Darko Cecelja, Joel Nunes

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.